Lerig textgranskning och textproduktion… och lite typografi

muddflyer complete crop

Flyern till Muddest är till sist färdig och hämtad från tryckeriet. Den är tryckt på papper i kvaliteten 200 gram/kvm, och papprets yta har en skön silk-finish. Med andra ord – en redig flyer som är trevlig att hålla i näven!


Just nu ligger fokus på granskning och omarbetning/produktion av de texter som Muddest ska använda på sin webbplats. I arbetet ingår en del översättning från svenska till engelska, i kombination med att jag får jobba fram mina egna formuleringar.

När det gäller texter som är avsedda för läsning på skärm finns det en del saker man bör tänka på för att de ska bli så läsbara som möjligt. I första hand kanske man tänker på att textstorleken inte ska vara för liten, vilket så klart är helt rätt! En annan sak som är av betydelse är vilket slags typsnitt som används i löptext/brödtext (som den här texten). Ofta rekommenderas att så kallade linjära typsnitt används för exempelvis webbtexter, eftersom serifferna i så kallade antikvor kan bidra till att bokstäverna blir lite otydliga om de läses på skärm. Bilden nedanför illustrerar begreppen jag använde i föregående mening:

Typsnittet till vänster är en antikva, med några av serifferna markerade med cirklar. Typsnittet till höger är linjärt och saknar alltså seriffer. Begreppen serif och sans serif används också för antikva och linjärt, alltså om ett typsnitt har eller inte har (sans) seriffer.

serif sans serif.png

Det finns så klart mycket, mycket mer att berätta om vad man kan behöva tänka på när man jobbar med sina texter – typsnitt är bara en viktig, och enligt mig, intressant faktor!


TYPSNITT | FONT

Vet du vad skillnaden är mellan begreppet typsnitt och font är? Ofta hör vi (eller i alla fall jag) att det talas om fonter hit och fonter dit. Mer nogräknade personer som jobbar med eller intresserar sig för typografi skulle nog säga att man absolut inte får slarva med begreppen. Själv tänker jag så här: så länge personen du kommunicerar med förstår vad du menar när du diskuterar fonter (eller typsnitt) så spelar det ingen roll. Om ni är på samma våglängd så fungerar det så klart!

Men vad skiljer då en font från ett typsnitt?

Ett typsnitt är som en familj, eller uppsättning bokstäver och andra tecken som har ett gemensamt utseende. Typsnittet kan bestå av en uppsättning fonter, som är varianter av typsnittet men som håller sig till utseendet som är kännetecknande för just det typsnittet. Times New Roman och Microgramma är exempel på typsnitt. Times New Roman regular, bold och italic är tre exempel på fonter som ingår i typsnittet Times New Roman. Andra exempel på fontstilar är condensed, light och extended.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.